Produkt plodín

Pivo je pravdepodobne najstarší alkoholický nápoj v dejinách ľudstva. Išlo celkom isto o náhodný objav, ktorý súvisí s neolitickou revolúciou. Na miestach kde  pestovanie rastlín a výroba nástrojov už bola samozrejmosťou, bol len krôčik k jeho objaveniu. Predpokladá sa, že pivo bolo vynájdené na viacerých miestach  nezávisle od seba približne v rovnakom čase.

Roľník vytváral zberné jamy na uskladnenie úrody, ktorá sa nie vždy spotrebovala. Časom sa na dne takýchto jám vytvárala vrstva usadením. Keďže jamy neboli úplne odolné voči vode, usadeniny tu kvasili. Stačilo už len ochutnať.

HISTÓRIA PIVA

Historici tvrdia, že vo väčšine starovekých civilizácií sa pivovarníctvu venovali ženy. Dokonca sumerské a babylonské kňažky boli jediné, ktoré mohli pivo vyrábať. 

V Egypte proces výroby piva riadili tiež ženy, ktoré sa starali o domácnosť. Egyptské ženy vynašli rôzne druhy piva, ktorými osviežovali robotníkov alebo boli určené na vývoz. 

Varenie piva na ženy ponechali tiež Vikingovia.

Prvá zmienka o pivovarníctve ako remesle na našom území pochádza z čias Rakúsko – Uhorska. Najstarším pivovarom na Slovensku je Steiger, ktorý v roku 1473 založili jezuitský mnísi vo Vyhniach.

Najväčší rozmach nastal v 16. storočí, kedy sa pivo varilo prakticky vo všetkých mestách na Slovensku. Právo na varenie piva bolo jednou zo základných výsad mešťanov. 

Na vidieku naopak patrilo varenie piva k právam šľachty, ktorá prenajímala svoje pivovary spolu s právom výčapu. Pivo sa tak stalo zdrojom príjmov. Pri jeho príprave sa navyše spracovávali prebytky z poľnohospodárskej produkcie.

V tomto období sa práce okolo prípravy piva začali špecializovať a diferencovať. Vznikali samostatné remeslá, ktoré si vyžadovali dlhoročné skúsenosti. Remeselníci okolo piva sa rozdelili na:

  • Pivovarníkov – varili pivo
  • Sládkov – pripravovali slad

V 19. storočí s nástupom veľkej priemyselnej revolúcie sa produkcia koncentrovala. Malé a zastaralé pivovary zanikli. V tom období bolo v Uhorsku 300 pivovarov. V roku 1960 bolo v Bratislave otvorené samostatné učňovské stredisko s výskumným pracoviskom pre pivo a nealkoholické nápoje.

Po druhej svetovej vojne štát u nás znárodnil 12 existujúcich pivovarov. Medzi najznámejšie z nich patrili: 

  • bratislavský Stein
  • martinský Martiner
  • trnavský Horden
  • nitriansky Corgoň
  • popradský Pilsberg 

V 90. rokoch sa na scéne objavili zahraniční investori, čo malo za následok ubúdanie slovenských pivovarov. V roku 2002 dosiahli pivovary svoje výrobné maximum. Potom však prišlo obdobie, kedy stúpli dane a tak výrazne klesol aj záujem o pivo.

Produkcia v rokoch 2002 až 2006 klesla z takmer z 5 miliónov hektolitrov na 3,8 milióna. Túto krízu neprežilo mnoho pivovarov. Zanechali po sebe obrovské dlhy a mnohé boli dotlačené do konkurzu.

Po tomto ťažkom období pivovarníctvo potrebovalo zmenu a tú mu dopriali až nové generácie. Dopyt po remeselnom pive, zachránil toto remeslo ako také a do popredia sa dostali malé a lokálne pivovary.

VEK REMESELNÉHO PIVA

Ľudstvo pozná pivo už stovky generácií, napriek tomu sa nová éra remeselného piva označuje za najzaujímavejšiu. Remeselné pivá sú veľmi chutné a majú aj zdravotné účinky. 

Náklady na výrobu sú vyššie ale chuť je nezameniteľná. Vrchne kvasené pivá nie sú totiž pasterizované ani filtrované, preto nemajú dlhú trvácnosť. Zákazníci sú ale ochotní zaplatiť si za jeho čerstvosť, kvalitu a chuť.

Remeselné alebo živé pivo obsahuje živé organizmy. Je bohaté na proteíny, obsahuje len prírodné cukry, ktoré vznikli prirodzeným kvasením, vápnik, železo, horčík, fosfor, draslík, sodík, zinok, vitamín C, thiamin, riboflavín, niacín, vitamín B-6, vitamín B-12, vitamín A, vitamín D. 

Štýly remeselného piva

Dôležitou súčasťou remeselného pivovaru je inovácia. Remeselné pivovary vychádzajú z historických štýlov prípravy piva a vyvíjajú štýly nové.

Štýl piva môže zahŕňať pôvod, tradíciu miesta odkiaľ pivo pochádza a prísady, ktoré použijeme pri jeho príprave. Tie priamo ovplyvňujú arómu, vzhľad a chuť piva.

  • Vzhľad
  • vizuálna vlastnosť ako napríklad farba, čírosť, povaha hlavy
  • Aróma
  • aróma v pive je vytvorená zo sladu, sily chmeľu a ďalších aromatizovaných zložiek
  • Chuť
  • príchuť piva taktiež závisí od použitého sladu, chuti daných kvasiniek a sily horkosti

PRÍPRAVA PIVA NA SLOVENSKU

Už naši predkovia v minulosti vedeli ako pripraviť pivo. Zrná jačmeňa, prosa, raži, ovsa a pšenice namáčali vo vode a následne sušili na slnku. Takýmto spôsobom vznikol slad. Vysušený slad sa zomlel a uvaril. Usadeninu, ktorá pri varení vznikla poznáme ako droždie.

Na prípravu piva potrebujeme 4 základné suroviny:

  • voda
  • slad
  • chmeľ
  • pivovarnícke kvasinky

Výrobou sladu sa zaoberajú špecializované spoločnosti – sladovne, ktoré slad pripravujú zo sladovníckeho jačmeňa a následne ho dodávajú do pivovarov na varenie piva.

Pre výrobu sladu sa používa slovenský sladovnícky jačmeň, ktorého pestovanie má na území Slovenska dlhú tradíciu. Slovenský slad je dokonca najúspešnejším exportným produktom rastlinného pôvodu. 

Na Slovensku pôsobí v súčasnosti 7 sladovní: 

  • Heineken Slovensko Sladovne
  • LYCOS – Trnavské sladovne
  • OSIVO Zvolen (Levická Sladovňa) 
  • Plzeňský Prazdroj Slovensko 
  • SLADOVŇA Michalovce 
  • Sladovňa SESSLER
  • Tatranská sladovňa

Trh s pivom v súčasnosti je na našom území do určitej miery koncentrovaný. Výroba piva je sústredená vo veľkých pivovaroch. Fungujú ale aj mini pivovary, ktoré pripravujú remeselné pivo pre svojich zákazníkov v reštauráciách a lokálnych prevádzkach.

Najvýznamnejšie pivovary na slovenskom trhu: 

Veľké pivovary:

  • Heineken Slovensko 
  • Plzeňský Prazdroj Slovensko

Malé samostatné pivovary

  • Steiger 
  • Banskobystrický pivovar
  • Najznámejšie remeselné pivovary 
  • Remeselný pivovar ERB v Banskej Bystrici
  • Minipivovar Kaltenecker v Rožňave
  • Pivovar Golem v Košiciach Cassa Brewery
  • V Poprade pivovar Tatras
  • Stupavar v Stupave
  • Wywar v Holíči
  • Hellstork zo Senice
  • ŽiWell v Piešťanoch

PIVO A JEHO BENEFITY

Pivo je na Slovensku vzhľadom na objem spotreby najžiadanejší alkoholický nápoj.  Spotreba piva na obyvateľa sa v súčasnosti pohybuje okolo úrovne 72 litrov na osobu a rok.

Výhody:

  • pivo je bohaté na vitamíny skupiny B, horčík a flavanoidy, ktoré sú zložkou chmeľu a jačmeňa a majú silné antioxidačné účinky
  • mierna konzumácia piva má kardioprotektívne účinky
  • pomáha produkovať dobrý cholesterol
  • znižuje riziko vzniku obličkových kameňov

Vedľajšie účinky

  • pitie piva vo väčšom množstve podporuje u mužov brušnú obezitu
  • pivo obsahuje stimulanty žalúdočnej kyseliny čo môže mať za následok pálenie záhy
  • vysoký krvný tlak
  • intoxikácia a dehydratácia
  • zníženie pozornosti a motorických schopností

Foto: unsplash

Contributor