Ak ste niekedy nakupovali v zahraničí pri služobnej ceste alebo na dovolenke, určite ste si všimli farebný obrázok/ farebnú škálu na zložení niektorých potravín. Ide o Nutri – Score a už ho môžete nájsť aj u nás, čomu sa veľmi tešíme.
PREDSTAVÍME VÁM O ČO IDE
Nutri skóre je systém pre nutričné označovanie všetkých potravín . Päťstupňová farebná a písmenová stupnica by mala poskytnúť prehľad o nutričnej kvalite produktu.
Cieľom tohto uceleného systému je poskytnúť orientáciu pri nákupe potravín a zvýšiť tak povedomie o vyváženej nutričnej strave.
Uľahčí Vám aj rozlišovanie medzi podobnými potravinami v rámci skupiny výrobkov, ale nie medzi jednotlivými skupinami výrobkov.
Systém bol spustený v roku 2017 francúzskymi zdravotníckymi orgánmi. Podieľali sa na ňom vedci a odborníci na výživu z Veľkej Británie a Francúzska. V Nemecku sa firmy ako Bofrost , Danone , Iglo , McCain a Mestemacher dobrovoľne zaviazala na označovaní Nutri-skóre na svojom obale.
Od roku 2020 Spolková rada schválila dobrovoľné použitie Nutri-Score.
Ako funguje Nutri – Score
Výpočet skóre Nutri-Score je funguje na princípe algoritmu špeciálne vyvinutom na tento účel.
Okrem energetického obsahu sú potrebné aj „menej pozitívne“ živiny, ako je cukor, nasýtené mastné kyseliny a sodík (soľ). „Pozitívne“ zložky, ako sú vláknina a bielkoviny sú vypočítané na 100 gramov alebo 100 mililitrov. Do skóre je napríklad zahrnutý aj podiel ovocia, zeleniny a orechov.
Po porovnaní „pozitívnych“ a „menej pozitívnych“ zložiek možno výrobky klasifikovať na stupnici. Začína sa to tmavozeleným „A“ (lepšia voľba) a končí sa červeným „E“ (menej priaznivá voľba). Kombinácia farebnej a písmenovej škály vám umožní vidieť výživový profil vášho obľúbeného produktu na prvý pohľad.
Samozrejme všetky produkty sa snažia dosiahnuť A . Pomôcť im k tomu môže napríklad vláknina, bielkoviny, ovocie, zelenina, vybrané oleje a orechy – môžu mať pozitívny vplyv na nutričné skóre produktu.
Ako sa vypočíta Nutri – Score
Získanie skóre Nutri-Score pre výrobok sa počíta podľa oficiálnych špecifikácií Sante Publique France. Na výpočet je potrebné najskôr určiť množstvo rôznych živín a prísad na 100 gramov alebo 100 mililitrov.
Ďalší výpočet potom prebieha v nasledujúcich krokoch:
- KROK :
Po prvé, živinám, ktoré môžu mať „menej pozitívny“ vplyv na zdravie, sa pridelia body 0-10. V prípade Nutri-Score sa berú do úvahy nasýtené mastné kyseliny, cukor, sodík (soľ) a energetický obsah. Čím vyšší je ich obsah v potravine, tým viac bodov sa udeľuje. Nakoniec sa všetky skóre spočítajú a tvoria stredný výsledok pre skóre Nutri.
- KROK
V druhom kroku sa teraz udeľujú body od 0 do 5 za „pozitívne“ živiny a zložky. Vláknina, bielkoviny, ovocie, zelenina, vybrané oleje a orechy sú hodnotené kladne. Skóre pre „pozitívne“ zložky sa tiež spočítajú.
- KROK
Aby sa mohol konečne vypočítať celkový počet bodov, body sčítané z kroku 2 sa odpočítajú od prvého výsledku. Tu v závislosti od celkového počtu bodov platia určité pravidlá pre „menej pozitívne“ živiny a podiel ovocia, zeleniny a orechov. Tieto pravidlá určujú, či a ktoré pozitívne zložky sa môžu brať do úvahy pre celkový výsledok.
Ako je na tom Slovensko
Označovanie potravín touto schémou preferuje, vyzdvihuje a odporúča aj WHO – Svetová zdravotnícka organizácia. Dokonca Európska únia plánuje do roku 2023 zaviesť toto označovanie na všetkých produktoch.
Na Slovensku je už od roku 2011 povinné označovanie na potravinách a to tieto údaje – energetická hodnota, množstvo tuku, v rámci nich sa uvádzajú nasýtené mastné kyseliny, sacharidy, z nich cukry, bielkoviny a soľ.
Pro Nutri-Score Aliancia je neformálnym združením, ktoré vzniklo s cieľom podporovať zavedenie nutričného označovania výrobkov schémou Nutri-Score na Slovensku ako efektívneho nástroja na podporu zdravej životosprávy a informovaného výberu spotrebiteľov.
K tejto výzve sa pridal už napríklad aj Kaufland, Nestlé, Dr.Oetker a mnohé iné spoločnosti.
O jej činnosti a aktualitách sa veľa dozviete na jej web stránke.
Foto: Unsplash