Máte radi pivo? Začnite s ním variť. Vaši hostia sa budú zamýšľať, čo za tajnú ingredienciu ste použili. Jedlá s pivom sú veľmi lahodné. Vyskúšajte naše 3 recepty. 

Pivný dip

Pivný syrový dip je možné pripraviť s akýmkoľvek druhom piva vrátane nealkoholického. Je to skvelá chuťovka na večer s priateľmi. Napríklad pri pive. 

Smotanový syr, zmäkčený

1/3 šálky piva alebo nealkoholického piva

1 balenie šalátového dresingu

2 šálky strúhaného syra čedar

Vo veľkej mise vyšľaháme smotanový syr, pivo a dresing do hladka. Vmiešame syr čedar. Podávame s praclíkmi.

Brokolicová pivovo-syrová polievka

Pivo a syr sa k sebe hodia. Vyskúšajte uvariť túto polievku. 

3 lyžice masla

5 zelerových listov

3 jemne nakrájané stredné mrkvy

1 malá nadrobno nakrájaná cibuľa

4 šálky čerstvej nasekanej brokolice

1/4 šálky nasekanej sladkej červenej papriky

2 šálky kuracieho vývaru

1/2 lyžičky papriky

1/2 šálky viacúčelovej múky

1/2 šálky vody

3 šálky strúhaného syra čedar

1 balenie smotanového syra na kocky

1 fľaša piva alebo nealkoholického piva

Voliteľné: varené a opražené prúžky slaniny, nakrájaná zelená cibuľka, kyslá smotana a šalátové krutóny 

Roztopte maslo na strednej teplote. Pridajte zeler, mrkvu a cibuľu; opražte do chrumkava. Pridajte brokolicu a červenú papriku; vmiešame vývar a korenie. Zmiešajte múku a vodu do hladka; postupne vmiešame na panvicu. Priviesť do varu. Znížte teplo; dusíme odokryté, kým polievka nezhustne a zelenina nezmäkne, cca 25 – 30 minút.

Miešajte syry a pivo, kým sa syry neroztopia (nevarte). Navrch pridajte strúhaný syr, slaninu, zelenú cibuľku, kyslú smotanu a krutóny alebo praclíkové kúsky podľa želania.

Dusený guláš na pive

Hostia si dajú jedno sústo z tohto pikantného guláša a hneď vedia, že je niečo iné. Nikdy neuhádnu, že tajnou ingredienciou je pivo! Podávajte ho s bochníkom čerstvo upečeného chleba a všetci budú spokojní.

3 prúžky slaniny nakrájané na kocky

2 libry hovädzieho duseného mäsa nakrájaného na 1-palcové kocky

1/2 lyžičky papriky

1/4 lyžičky soli

2 lyžice repkového oleja

2 šálky čerstvej baby mrkvy

1 stredná cibuľa nakrájaná na mesiačiky

1 lyžička mletého cesnaku

1 bobkový list

1 plechovka (12 uncí) piva alebo nealkoholického piva

1 lyžica sójovej omáčky

1 lyžica worcesterskej omáčky

1 lyžička sušeného tymiánu

2 polievkové lyžice univerzálnej múky

1/4 šálky vody

Cestoviny

Nasekaná čerstvá petržlenová vňať, voliteľné

Na veľkej panvici opečte slaninu na strednom ohni do chrumkava. Hovädzie mäso posypeme korením a soľou.

Prelejte do hrnca a pomaly varte. Pridajte mrkvu, slaninu, cibuľu, cesnak a bobkový list. V malej miske zmiešajte pivo, sójovú omáčku, worcestrovú omáčku a tymián. Nalejte na hovädziu zmes.

Prikryte a varte na nízkej teplote 5,5 až 6 hodín alebo kým mäso a zelenina nezmäknú.

V malej miske zmiešajte múku a vodu, až kým nebude hladká.

Postupne vmiešame do hrnca. Prikryte a varte pri vysokej teplote 30 minút alebo do zhustnutia. Bobkový list vyhoďte. Podávajte hovädzie mäso s rezancami. Ak chcete, posypte nasekanou petržlenovou vňaťou.

Ktorý recept vyskúšate?