Máte radi pivo? Začnite s ním variť. Vaši hostia sa budú zamýšľať, čo za tajnú ingredienciu ste použili. Jedlá s pivom sú veľmi lahodné. Vyskúšajte naše 3 recepty.
Pivný dip
Pivný syrový dip je možné pripraviť s akýmkoľvek druhom piva vrátane nealkoholického. Je to skvelá chuťovka na večer s priateľmi. Napríklad pri pive.
Smotanový syr, zmäkčený
1/3 šálky piva alebo nealkoholického piva
1 balenie šalátového dresingu
2 šálky strúhaného syra čedar
Vo veľkej mise vyšľaháme smotanový syr, pivo a dresing do hladka. Vmiešame syr čedar. Podávame s praclíkmi.
Brokolicová pivovo-syrová polievka
Pivo a syr sa k sebe hodia. Vyskúšajte uvariť túto polievku.
3 lyžice masla
5 zelerových listov
3 jemne nakrájané stredné mrkvy
1 malá nadrobno nakrájaná cibuľa
4 šálky čerstvej nasekanej brokolice
1/4 šálky nasekanej sladkej červenej papriky
2 šálky kuracieho vývaru
1/2 lyžičky papriky
1/2 šálky viacúčelovej múky
1/2 šálky vody
3 šálky strúhaného syra čedar
1 balenie smotanového syra na kocky
1 fľaša piva alebo nealkoholického piva
Voliteľné: varené a opražené prúžky slaniny, nakrájaná zelená cibuľka, kyslá smotana a šalátové krutóny
Roztopte maslo na strednej teplote. Pridajte zeler, mrkvu a cibuľu; opražte do chrumkava. Pridajte brokolicu a červenú papriku; vmiešame vývar a korenie. Zmiešajte múku a vodu do hladka; postupne vmiešame na panvicu. Priviesť do varu. Znížte teplo; dusíme odokryté, kým polievka nezhustne a zelenina nezmäkne, cca 25 – 30 minút.
Miešajte syry a pivo, kým sa syry neroztopia (nevarte). Navrch pridajte strúhaný syr, slaninu, zelenú cibuľku, kyslú smotanu a krutóny alebo praclíkové kúsky podľa želania.
Dusený guláš na pive
Hostia si dajú jedno sústo z tohto pikantného guláša a hneď vedia, že je niečo iné. Nikdy neuhádnu, že tajnou ingredienciou je pivo! Podávajte ho s bochníkom čerstvo upečeného chleba a všetci budú spokojní.
3 prúžky slaniny nakrájané na kocky
2 libry hovädzieho duseného mäsa nakrájaného na 1-palcové kocky
1/2 lyžičky papriky
1/4 lyžičky soli
2 lyžice repkového oleja
2 šálky čerstvej baby mrkvy
1 stredná cibuľa nakrájaná na mesiačiky
1 lyžička mletého cesnaku
1 bobkový list
1 plechovka (12 uncí) piva alebo nealkoholického piva
1 lyžica sójovej omáčky
1 lyžica worcesterskej omáčky
1 lyžička sušeného tymiánu
2 polievkové lyžice univerzálnej múky
1/4 šálky vody
Cestoviny
Nasekaná čerstvá petržlenová vňať, voliteľné
Na veľkej panvici opečte slaninu na strednom ohni do chrumkava. Hovädzie mäso posypeme korením a soľou.
Prelejte do hrnca a pomaly varte. Pridajte mrkvu, slaninu, cibuľu, cesnak a bobkový list. V malej miske zmiešajte pivo, sójovú omáčku, worcestrovú omáčku a tymián. Nalejte na hovädziu zmes.
Prikryte a varte na nízkej teplote 5,5 až 6 hodín alebo kým mäso a zelenina nezmäknú.
V malej miske zmiešajte múku a vodu, až kým nebude hladká.
Postupne vmiešame do hrnca. Prikryte a varte pri vysokej teplote 30 minút alebo do zhustnutia. Bobkový list vyhoďte. Podávajte hovädzie mäso s rezancami. Ak chcete, posypte nasekanou petržlenovou vňaťou.
Ktorý recept vyskúšate?